Любопитно -

Вторите деца е по-вероятно да станат престъпници, сочи проучване
Прочетена: 293 пъти

Вторите деца в семейството е по-вероятно да имат проблеми в учлище или със закона на по-късен етап в живота си, сочи американско проучване, цитирано от електронното издание Simplemost.

 

Учени от Масачузетския технологичен институт, Северозападния университет,  Университета на Флорида и др. изследвали хиляди групи братя в Дания и в щата Флорида. Те установили, че второродените момчета на двете места е по-вероятно да странят от авторитетни фигури, отколкото техните по-възрастни братя и сестри.

"Въпреки големите различия в средата на двете области (Дания и Флорида), ние откриваме забележително последователни резултати. В семейства с две или повече деца, при второродените момчета съществува от 20 до 40% по-висока вероятност да бъдат наказани в училище или да влязат в наказателната система в сравнение с първородните деца. Това важи и за двойките брат-сестра", пишат авторите на проучването.

Защо редът на раждане засяга вероятността от престъпност?

 

Авторите смятат, че този по-висок риск от престъпна дейност може да се дължи на факта, че второродените деца не получават фокуса само върху себе си, в резултат на което те действат по начин, който да привлече вниманието на техните родители. Посочват й факта, че родителите отделят повече време извън офиса за първото си дете. Това означава, че второродените не само се конкурират с по-големите си братя и сестри, но те също се конкурират и с кариерата на родителите си. Вторите деца приемат по-големите си братя и сестри като ролеви модел на поведение, докато първите подражават на родителите си. С други думи, най-възрастното дете прекарва повече време за развитие около възрастните, което от своя страна влияе върху зрялостта им.

 

Според предишни изследвания, по-възрастните братя и сестри са по-интелигентни от по-малките, тъй като родителите са прекарвали повече време сами с тях - давайки им неразривно внимание. Много родители признават, че са по-малко ентусиазирани да се ангажират с обогатяване на дейностите с второто и третото си дете. Отделят по-малко време за истории преди лягане, образователни игри и други занимания, които помагат за развитието на интелигентността. В допълнение към това някои майки признават, че не са толкова строги със себе си за неща, като пиене и пушене по време на втората или третата си бременност, което може да доведе до нежелани резултати за техните бебета.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития