Новини - България

Втори курс парамедици започна обучение във ВМА
Прочетена: 67 пъти
Снимки: ВМА

12 души започнаха своето обучение по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”, което се провежда в Центъра за професионално обучение на Военномедицинска академия (ВМА).

 

Обучението е разпределено в два учебни срока, от 3 април до 10 октомври 2023 г. Това е вторият випуск парамедици, които ще преминат през подобен курс във ВМА. Богатата теоретична част е съпътствана и от интензивни занятия, в рамките на които практически ще се разиграват ситуации с множество пострадали във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

 

"Ние ще ви обучим как да съхраните и поддържате живота на тежко ранени хора до пристигането им в болница. В подобни ситуации, вие като парамедици, имате ключова роля и можете да направите много. Защото ако не се реагира адекватно в „платинените 10 минути“ и „златния час“, възможностите за спасяване на пострадалия силно намаляват", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и добави: "Изключително много уважавам вашето решение да се включите в този курс, защото,  както вече споменах, вашата задача е ключова и вие ще държите в ръце живота на много хора. Обучението е един дълъг процес, в който трябва да извлечете максимална полза. Бъдете активни."

 

В рамките на първото занимание курсистите наблюдаваха на живо и демонстрация на т.нар. „военни” парамедици, които се обучават за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация по професията „Военнослужещ-санитарен инструктор“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития