Новини - България

Втората група медици преминаха успешно курса за „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“
Прочетена: 85 пъти
Снимки: МЗ

45 лекари и медицински специалисти, които са част от втората група, завършили успешно курса за „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“, получиха днес сертификатите си на официална церемония във Военномедицинска академия, съобщава здравно министерство. Така общият брой на обучените и подготвени кадри до момента по програмата за бързо достигане и осигуряване на достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия вече е 91.

 

При връчването на сертификатите заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов поздрави медиците за избора им и изтъкна тяхната всеотдайност, висок професионализъм и приноса им за повишаване качеството на предоставените медицински услуги и като цялост на българското здравеопазване.

 

Той благодари на ръководството на ВМА и на колегите от Симулационния център, които направиха възможна реализацията на този курс и ги увери, че и занапред Министерството на здравеопазването ще продължи да инвестира в проекта, стъпвайки на най-добрите европейски програми за обучение, адаптирани към нашите условия.

 

„От гледна точка на нашето ведомство, България вече разполага с квалифицирани медицински екипи, които да подсигурят спешната помощ по въздух. В началото на 2024 г. ще разполагаме и с първия български медицински хеликоптер, а до края на проекта поетапно ще бъдат доставени и останалите пет машини. Работим упорито и с организацията на наземните бази, като всички дейности се реализират по график“, изтъкна проф. Илко Гетов пред медицинските специалисти и гости на церемонията.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития