Новини - България

Всяка минута без сърдечен масаж намалява с 10% шансовете за живот на човек със спряло сърце
Прочетена: 181 пъти
Снимка: Pixabay.com

Спирането на сърдечната дейност или сърдечен арест в извънболнични условия е едно от най-големите предизвикателства в съвременната медицина. По този причина все повече държави включват в националните си здравни политики и стратегии за обучение на граждани с цел бърза реакция в такива случаи. Това стана ясно на пресконференция в столицата днес, организирана от Фондация "Първите три минути", Националната Асоциация на работещите в спешната помощ, Асоциацията на студентите медици в България и Българския младежки Червен кръст. Поводът бе Международният ден на рестартирането на сърцето, който се отбелязва днес и Международната седмица , посветена на същия проблем. Тя стартира днес и ще продължи до 23 октомври.  

 

Всяка минута без сърдечен масаж и дефибрилация намалява с 10% шансовете за оцеляване на тези пациенти, сочат данните, изнесени на срещата с медиите. Независимо от модернизацията на спешната помощ, в цял свят спешните екипи пристигат не по-рано от 6-12 минута от постъпване на повикването, което за много от пациентите със сърдечен арест е фатално.

 

Още от края на миналия век в цял свят усилията на правителства, научни и обучителни организации са насочени към повишаване информираността на населението за действия при пациенти в безсъзнание и без дишане чрез кампании и системни обучения на деца и възрастни. Въведен е и диспечерски телефонен инструктаж за действие на свидетелите при инциденти със сърдечен арест. Създадени са условия за ранна дефибрилация от немедици с обществени автоматични дефибрилатори, разположени на оживени места. За съжаление, у нас нито разбиране, нито познания сред хората за остротата на проблема и България изостава значително от добрите практики в Европейския съюз, в това число и в бившите социалистически страни, подчетаха двама национални консултанти, които участваха в пресконференцията - кардиолога проф. Иво Петров и проф. Стоян Миланов, спешна медицина.  Те изразиха тревога от  ситуацията у нас и поставиха акцент върху необходимостта от организирано обучение на всички нива - деца, възрастни, лекари, персонал на спешните структури.  

Проблемите, които бяха поставени днес ще бъдат разисквани в детайли в парламентарната Комисия по здравеопазването в четвъртък.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития