Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Всяка година 1500 българи заболяват от рак на кръвта
Прочетена: 1578 пъти

Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на онкохематологични заболявания - различни видове рак на кръвта. Това съобщи на семинар за журналисти проф. д-р Маргарита Генова председател на Българското медицинско сдружение по хематалогия (БМСХ) и ръководител на Лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ). По думите на проф. Генова днес злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 в цял свят по честота както при мъжете, така и при жените. Тази многобройна и хетерогенна група злокачествени заболявания засяга хора от всички възрасти, а заболеваемостта нараства с увеличаването на възрастта, обясни специалистката.

 

Злокачествените заболявания на кръвта се срещат по-често в развитите страни и причините са заложени в няколко доказани рискови фактори  – излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, наднормено тегло и придържане към различни диети, имплантологично лечение, стана ясно още на семинара. Те оказват влияние  върху разпространието на онкохематологичните заболявания, които условно могат да се разделят на две големи групи - лимфоми и левкемии. Същественото, което е характерно и за двете групи обаче се крие във факта, че благодарение на прогреса в науката, и при лимфомите, и при левкемите преживяемостта се увеличава значително и далеч надхвърля 5-годишната граница, която в онкохематологията е приета като стандартна граница за излекуване.

 

През  последните години се наблюдава утрояване на преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява благодарение на навлизането на иновативни таргетни терапии за лечението на тази група заболявания. При левкемиите кривата на преживяемост също показва благоприятни темпове на покачване, отбелязаха специалистите.  

 

Засягайки темата за иновативните терапии в онкологията и онкохематологията  националният консултант проф. д-р Жанет Грудева - заместник-директор по диагностично-лечебна дейност и началник на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, поясни, че в близките години наред с навлизането на още по-нови и ефективни медикаменти в онкохематологията, можем да очакваме и значително повишаване на разходите за лекарствено лечение.

 

 „През 2010 г. глобалните разходи за лекарствени продукти за злокачествени заболявания - солидни тумори и злокачествени болести кръвта, са били около 84 млрд. долара, а очакванията са до 2020 г. разходите за онкология и хематология да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара. 87% от разходите в научноразвойна дейност в областта на онкология и онкохематология за 2015 г. са за таргетни терапии”, каза тя.

 

Според проф. Грудева, специалистите и пациентите днес разчитат изключително много на тях, защото практиката от последните години е доказала, че след въвеждането им раковите заболявания, които само допреди десетилетие са били синоним на безнадеждност и обреченост, днес вече се възприемат като хронични болести, които подлежат на контрол, подобно на още много други заболявания - захарния диабет, сърдечно-съдовите заболявания и т.н. Много надежди за бъдещето се възлагат на имунотерапията и на генните терапии, поясни специлистът.       

 

Един от сериозните проблеми, с които обаче обществото ни трябва да се справи, е ниската информираност за онкохематологичните заболявания. Според анкета на Сдружение "Лимфом" едва 49% от българите знаят, че хематологията е наука за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава това понятие. Също така две трети от пациентите с лимфом при поставянето на диагнозата не знаят какво е заболяването им, сочат данните от анкетата. 

 

"Това идва да покаже, че е важно да се полагат повече усилия, за да бъде обществото добре информирано и у хората да има убеденост, че злокачествените заболявания на кръвта не са нелечими, а могат да имат много добра прогноза, ако се открият навреме и лекуват правилно", подчерта Пиринка Петрова, председател на сдружение "Лимфом".

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития