Новини - България

Всички аптеки и зъболекари са подали заявления за договор с касата
Прочетена: 429 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е на път да финализира процеса по подписване на договори с партньорите си в денталната помощ и търговията на дребно с лекарства. Районните структури на ведомството са получили заявления от всички аптеки и зъболекари, с които са работили и през миналата година, обяви подуправителят на публичния фонд Иванка Кръстева по време на обучителен семинар в Пловдив.

 

Договорният процес за дейностите, които здравната каса ще финансира до следващия април, започна в началото на месеца и ще продължи до 29 април включително. До момента за договор с НЗОК са кандидатствали 60-70% от лекарите в извънболничната помощ - първична и специализирана, както и над 65 на сто от лечебните заведения в София. Заради новите правила за работа в сектора, които касаят предимно болниците, договорният процес при тях по всяка вероятност ще се проточи, но въпреки това от касата не очакват сътресения.

 

"Има районни каси, в които дори за първична извънболнична помощ, където имахме своите притеснения заради преговорите с общопрактикуващите лекари, към момента са подадени на 90% заявленията", допълни Кръстева.

 

По думите й в класирането на лечебните заведения по новите критерии тази година ще участват не само районните здравноосигурителни каси (РЗОК), но и регионалните здравни инспекции (РЗИ). Двете институции ще правят съвместна преценка с кого публичният фонд да подпише договор за дейност. За целта РЗИ ще издава документ за достатъчност или недостатъчност на предлаганата медицинска помощ съобразно Националната здравна карта, а РЗОК ще съобразява капацитета на всяко лечебно заведение с дейността, която е извършвало през предходната година.

 

От значение ще бъде и колко пациенти са се обърнали за помощ към съответната болница, както и какъв тип лечение са получили. Ако клиниката е търсена от хората, тя ще има всички шансове да подпише договор с касата. Но ако поддържа отделение от трето ниво на компетентност, в което извършва предимно дейности от първо и второ ниво, не може да очаква публичният фонд да финансира високоспециализираните й процедури.

 

"Такава болница ще бъде договорен партньор, но просто няма да получи договор за дейности от трето ниво на компетентност", уточни Кръстева. 

 

Условията в споразуменията на новооткритите лечебни заведения ще се реферират към аналогични болици, с които касата досега е работила. А за чисто новите дейности, които не са били финансирани през изминалата година, в бюджета на касата има специално заделен ресурс, увериха от ръководството на публичния фонд.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития