Новини - България

Всеки пети българин с психично разстройство
Прочетена: 99 пъти

„В България всеки пети човек страда от психично разстройство, като всеки седми е засегнат от депресия”.

 

Това съобщи доц. Михаил Околийски, експерт към Световната здравна организация, по време на старта на информационната кампания „Обещание за живот“ в подкрепа на хората с депресия.

 

„Истината е, че депресията засяга и емоциите, и поведението, и мисловните функции на човека. Основните симптоми са понижено настроение и невъзможност да изпитваш щастие, лесна уморяемост и ниска работоспособност, нарушения на съня – или будуваш, или спиш прекалено много. Понеже депресията е свързана и с понижена способност за концентрация и проблеми с паметта, тя погрешно се приема за деменция при възрастни хора. Когато симптомите на депресия не отшумяват в продължение на две седмици, човек трябва да потърси професионална помощ”, добави д-р Румяна Динолова от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и посочи, че хората бъркат депресията със всяко чувство на тъга.

 

Експертите са единодушни, че никой не е застрахован да изпадне в депресия в някакъв период от живота си. Това се случва поне на 20% от всички хора. Но рисковите възрастови групи са юношите и хората над 60 години.

 

Кампанията се организира от PR Care и рок група Der Hunds и с подкрепата на офиса на Световната здравна организация (СЗО) – България и Националния центърът за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Тя е в памет на легендарния рок музикант Крис Корнел (вокал на „Саундгардън” и „Аудиослейв”), който сложи край на живота си след концерт в Детройт на 18 май 2017 г. Капанията ще продължи с трибют на песните на Крис Корнел от Боби Косатката и група Der Hunds. Музикантите са подготвили над 30 парчета от творчеството на големия рок музикант и с тях ще обиколят клубове в София, Пловдив, Бургас и Варна. В паузите на програмата ще се прожектират образователни клипове за депресията, как да помагаме на себе си и на близките си. Те са  предоставени от Световната здравна организация и Национален центърът за обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития