Новини - България

Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония
Прочетена: 87 пъти

Всеки четвърти медик в България страда от хипертония, а половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа. Изводите са от приключилото преди дни национално проучване на Български лекарски съюз (БЛС) “Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие“, направено от социологическа агенция „Тренд“. В проучването, което е първото по рода си от десетилетия, са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери.

 

26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас.

 

Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза. 11% от лекарите имат и други хронични заболявания, докато при работещото население това са само 2%.

 

Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта.

 

Повече са и медиците, които отговарят, че изпитват психическо изтощение при работа. 47 на сто от тях имат психическа умора, докато това е проблем за 36 на сто от заетите в други сфери. Данните показват още, че лекарите между 40 и 60  години страдат най-много от психическо изтощение, като по-високи са стойностите при жените.

 

Тревожни са резултатите, свързани с агресията. Оказва се, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%). За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби (17%).  За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.

 

Прави впечатление и продължителността на работната седмица.  Групата между 40 и 60 годишните работят най-много часове. Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

 

Националното проучване сред лекарите е осъществено от социологическа агенция „Тренд" и е изцяло финансирано от дългогодишните партньори на БЛС – Pfizer България.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития