Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Всеки четвърти диабетик не приема редовно назначената му терапия
Прочетена: 176 пъти
Снимка: Pixabay.com

Всеки четвърти пациент със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) не приема редовно терапията си за ЗДТ2 точно както е назначена от ендокринолог. Това показват резултатите от анкета, проведена на сайта диабет.бг. Отговор на въпросите са дали над 1000 души, от които 60% са със заболяването.

 

Анализът на данните от анкетата показва още, че повечето пациенти със ЗДТ2 смятат, че диабетът е сериозно заболяване. Въпреки това, всеки трети твърди, че не е променил начина си на живот (хранене, движение) след поставяне на диагнозата. В допълнение - близо половината пациенти със ЗДТ2 не знаят към каква цел за стойности на гликирания хемоглобин (HbA1c) е насочено лечението им.

 

Проучване сочи, че поне 45% от пациентите със ЗДТ2 не успяват да постигнат добър гликемичен контрол (HbA1c <7%). Една от основните причини за това е недоброто придържане към терапията за ЗДТ2, така както е назначена от лекуващия ендокринолог. Това от своя страна е свързано не само с лошен контрол на кръвната захар, но и с повишена заболеваемост и смъртност.

 

Информационният сайт https://диабет.бг е създаден от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „Диабет“, която е пълноправен член на Международната диабетна федерация (FDI).

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития