Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Връщат част от мерките срещу COVID-19: Затварят дискотеките, без публика на стадионите
Прочетена: 124 пъти
Снимка: МЗ

След преминаването на границата от 200 новорегистрирани случаи на COVID-19 у нас се връщат част от противоепидемичните мерки. Това обяви на брифинг в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев. Днес той е издал заповед, в която се регламентират следните промени:

 

- Всички колективни и индивудуални спортни мероприятия на открито и закрито ще се провеждат без публика;

- Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни заведения на закрито. В заведенията на открито ще се допускат клиенти при заетост от 50% от капацитета, 1,5 м. дистанция и спазване на всички противоепидемични мерки;

- Забраняват се групови празненства с присъствие на повече от 30 души на открито и закрито - сватби, балове, кръщенета и пр. Тези събития могат да се провеждат при спазване на дистанция от 1,5 м и спазване на всички противоепидемични мерки.

- Държавните органи и инстирууции следва да засилят контрола в рамките на компетенциите си: Българската агенция по безопасност на храните, Главна инспекция по труда, Регионалните здравни инспекции и Областните управи. Ако инспекцията по труда установи, че някой служител е без маска на раотното си място, санкция ще понесат и той, и работодателят му. Областните управи пък ще могат да предприемат по свое усмотрение локални мерки за ограничаване на заболеваемостта.

 

Нашето желание беше да върнем българските граждани към нормален начин на живот. Гласувахме доверие на българските граждани. За съжаление, анализът, който направихме, показва, че броят на заразените премина критичната точка от 200 души. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на коронавирус, дори има тенденция за ново увеличение, коментира здравният министър.

 

Мерките влизат в сила от 00:00 ч. на 10.07.2020 г. и важат до второ нареждане.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития