Новини - България

Водещи медицински специалисти: При колоректеалния карцином е необходим мултидисциплинарен подход
Прочетена: 502 пъти
Снимки: БАМО

Водещи медицински специалисти от различни специалности се обединиха около необходимостта от прилагането на мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на колоректалния карцином. Това стана по време на провелия се в София двудневен Masterclass на тема „Колоректален карцином“. Обучението е организирано от Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД). Masterclass-ът се състоя в последните два дни на март - Месеца за повишаване на осведомеността за рака на дебелото черво и в Световния ден за борба с това заболяване – 31 март. Той бе насочен към медицински специалисти, лекари-специализанти и студенти по медицина.

 

Председателят на БАМО д-р Мила Петрова, дм. откри официално събитието с думите:

 

„Благодаря ви, че сте тук и сте отделили от  време си за една кауза, която всички ние в сферата на медицинската онкология вярваме, че ще бъде успешна и че ще има смисъл. Специално приветствие и към младите колеги, които все още се обучават. Благодаря ви, че сте тук и се надявам това, което ще видите да ви стимулира, защото възможностите в онкологията в България са на същото ниво, каквито са и по света. Това е вторият masterclass, който организира БАМО, но е основният по значимост, тъй като говорим за едно много мултидисциплинарно заболяване и ако трябва да бъдем честни – колоректалният карцином може би е първото онкологично заболяване, което обединява много специалности в едно.“

 

„Колоректалният карцином, неговият контрол – и по отношение на скрининг, и по отношение на лечение, и всичките му аспекти, които това заболяване оказва в живота на хората и обществото, наистина го правят кауза“, каза председателят на БОНД проф. д-р Асен Дудов по време на своето приветствие към  участниците в Masterclass-а.

 

Той припомни какво е било лечението на болестта преди години като отбеляза, че днес медицината има  страхотно развитие при справянето с това онкологично заболяване. Проф. Дудов подчерта важността на провеждания Мasterclass, като каза, че той е  посветен на нещо, което наистина променя живота на стотици хиляди хора в страната и милиони в света.

 

Обучението премина при изключително голям интерес като участие в него взеха специалисти по патология, гастроентерология, хирургия, образна диагностика, нуклеарна медицина, лъчетерапия и медицинска онкология от водещи онкологични центрове в България.

 

В първата сесия „Скрининг, патология и образна диагностика при карцином на дебелото черво“ лектори бяха четири дами – проф. д-р Галина Куртева, дм (МБАЛ „Сердика“), д-р Диана Кьосева (УМБАЛ „Св. Иван Рилски“), доц. д-р Веселка Стойнова, дм (Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост) и доц. д-р Валерия Хаджийска, дм (УМБАЛ „Александровска“).

 

Лекторите във втората сесия „Роля на гастроентеролози и хирурзи в диагностиката и лечението на карцином на дебело черво“ бяха доц. д-р Александър Кацаров, дм (ВМА), доц. д-р Петко Карагьозов, дм (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“), проф. д-р Панайот Куртев, дм (МБАЛ „Сердика“), проф. д-р Ивелин Такоров, дм (ВМА), д-р Захари Захариев (МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище).

 

Темата „Хирургично лечение на карцином на дебелото черво. Противотуморно лекарствено лечение“ бе широко дискутирана в третата сесия, където презентатори бяха доц. д-р Николай Белев, дм (УМБАЛ "Еврохоспитал" Пловдив), д-р Недялка Великова (Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост), проф. д-р Кирил Драганов, дмн (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“), д-р Антоанета Томова (КОЦ – Пловдив), проф. Николай Цонев, дм (УМБАЛ „Света Марина”), доц. д-р Елеонора Димитрова, дм (УМБАЛ „Св. Марина“) и д-р Любов Симеонова (УМБАЛ „Св. Иван Рилски“).

 

В рамките на Masterclass-а се проведоха и две мултидисциплинарни срещи, по време на които бяха представени и обсъждани 25 клинични случая от реалната практика. Всички бяха представени от млади лекари, а туморни бордове от доказали се медицински специалисти дискутира по изнесените данни. Първият ден членове на туморния борд бяха д-р Марчела Колева (МБАЛ „Св. София“), д-р Захари Захариев (МБАЛ „Уни Хоспитал“ - Панагюрище), доц. д-р Петко Карагьозов, дм (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“), проф. д-р Галина Куртева, дм (МБАЛ „Сердика“) и проф. д-р Панайот Куртев, дм (МБАЛ „Сердика“). На втория ден в туморния борд участваха д-р Недялка Великова (Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост), д-р Теодора Караниколова (МБАЛ „Надежда“), д-р Елена Арабаджиева, дм (УМБАЛ „Александровска“), д-р Вера Мегданова-Чипева (УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“) и доц. д-р Желязко Арабаджиев, дм (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“).

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) колоректалният карцином е третият най-често срещан рак в света, представляващ приблизително 10% от всички случаи на рак и е втората водеща причина за смъртни случаи, свързани с онкологични заболявания в света. През 2020 г. се изчислява, че в световен мащаб са диагностицирани повече от 1,9 милиона нови случая на рак на дебелото черво и са регистрирани повече от 930 000 смъртни случая. Очакванията са до 2040 г. тежестта на колоректалния карцином да се увеличи до 3,2 милиона нови случая годишно (увеличение от 63%) и 1,6 милиона смъртни случая годишно (увеличение от 73%).

 

Заболяването засяга предимно по-възрастни хора, като по-голямата част от случаите са при хора на възраст 50 и повече години. Рискови фактори за развитие на заболяването са висок прием на преработено месо и нисък прием на плодове и зеленчуци, заседнал начин на живот, затлъстяване, тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития