Любопитно -

Високоинтензивните тренировки помагат на пациенти с диабет тип 2
Прочетена: 385 пъти
Снимка: Pixabay.com

Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) влияят благоприятно на глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност при диабетиците, сочи ново изследване, публикувано в Скандинавския журнал по медицина и спортна наука, цитиран от БГНЕС.

 

Изводите са на учени от университета в Турку, Финландия, които са решили да изследват ефекта на HIIT-тренировките върху здравословното състояние на пациенти с диабет тип 2 и на здрави хора. За целта участниците в експеримента са практикували не само високоинтензивна интервална тренировъчна дейност, но и такава с умерено натоварване. Резултати са показали, че при двата вида спортуване диабетиците отчитат забързване на глюкозния метаболизъм и повишаване на инсулиновата чувствителност, които биха спомогнали за лечението им. Чрез HIIT-тренировките, обаче постигнатите резултати са били двойно по-добри и то за по-кратко време.

 

HIIT представлява високоинтензивна интервална кардиоваскуларна тренировка. Методиката при изпълнението й се състои в серия от интензивни физически упражнения, които се редуват с такива с по-малък интензитет. По този начин се подобрява и аеробната и анаеробната издържливост на човека, т.е да се ангажират и двете енергоосигуряващи системи без да се претоварва сърдечно-съдовата система и ставите.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития