Новини - България

Виртуалната рехабилитация навлиза и у нас
Прочетена: 127 пъти
Снимка: Pixabay.com

Възможностите на вируталната рехабилитация бяха представени за първи път у нас на Националната конференция по физикална и рехабилитационна медицина, която се проведе през уикенда в Хисар. Темата бе изнесена от националния консултант по физикална и рехабилитационна медицина проф. Елена Илиева, която е член на Комитета по роботизирана рехабилитация към Европейското дружество по физикална медицина и рехабилитация. 

 

"Това е една съвременна технология, която може да намери място при много и различни състояния, обща е преценката , че тя може де се комбинира успешно с робот-асистираната рехабилитация, а през последните години България отбеляза значителен напредък в тази посока", коментира пред Redmedia д-р Таня Ангелова, председател на Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина, която е организатор на конференцията.

 

Тя припомни, че  благодарение на инициативата "Българската Коледа" на няколко места у нас вече се прилага роботизирана рехабилитация, сега очакваме и апарати за рехабилитация на горен крайник, което означава, че все повече български деца ще имат достъп до това лечение, а в перспектива то ще може да се съчетава и с други модерни и високофективни методи. 

 

Акцент в дискусиите на форума бе поставен върху новите технологии и интердисциплинарния характер на физикалната и рехабилитационната медицина. 

 

"Нашата специалност е единствената, която граничи с всички клинични и голяма част от хирургичните специалности, затова държим изключително много на участието на колеги ортопеди, невролози, неврохирурзи, ревматолози. Можем да бъдем полезни във всички фази на болестния процес - в подострата и в острата фаза на болестта, във възстановителния период.Затова сме отворени за сътрудничество и общи разработки с тях", стана ясно още от думите на д-р Таня Ангелова.

 

Друг положителен факт според нея е интересът за съвместна работа, проявен от пациентски организации.

 

"Потърсиха ни от пациентската организация на хората с множествена склероза и от асоциацията на пациентите с болест на Бехтерев", обясни д-р Ангелов и подчерта, че идеята е да се създаде мрежа от рехабилитационни центрове,  в които пациентите да могат да разчитат на комепетентна консултация и на правилно проведено лечение под контрола на квалифициран специалист.

 

На конференцията беше съобщено,че проф. Елена Илиева от Медицинския университет в Пловдив и национален консултант по физикална и рехабалитационна медицина е избрана за член на Европейската академия по физикална и рехабилитационна медицина, а доц. Илия Тодоров от Медицинския университет във Варна е е избран за  вицепрезидент на Международното дружество по мануална терапия.   

 

Невена ПОПОВА 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития