Новини - България

Viber чатбот подпомага интересуващите се от психичния си статус
Прочетена: 176 пъти

На 10.10.2020 г. – Световният ден за психично здраве стартира информационната кампания „Живей, не страдай“, в подкрепа на хората с психични заболявания. Подкрепящи кауза са Фондация Глобална инициатива в психиатрията,  Фондация Светът на Мария,  Световната здравна организация – България, Националния център по обществено здраве и анализи, Портал на пациента и актьорът Любомир Ковачев, познато лице от театралната сцена и популярни български сериали.

 

Тази година в глобален план Световният ден за психично здраве ще премине под мотото „Психично здраве за всички“.  По статистика на СЗО близо един милиард души по света  имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на различен етап т своя живот психично заболяване. Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години. Доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО в България споделя:

 

„Голямата необходимост да се говори открито за проблемите на психичното здраве и участието в информационни кампании се основават на разбирането ни, че макар темата да става все по-популярна в България и по света през последните години, тази област все още не е получила съизмерима инвестиция.“

 

Статистиката за ситуацията в България сочи, че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

 

„Българската психиатрия има едновековни традиции и заслужава подобаващо отношение от страна на обществото и държавата. Нека в 21 век да построим една модерна система на психиатрично обслужване основана на хуманизъм, толерантност и грижа за хората с психични разстройства в България”, сподели с надежда доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Той допълни, че експертният потенциал на НЦОЗА активно е участвал в разработването на Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2020–2030 г. Стратегията дава визия за модерно психиатрично обслужване. Сред основните й стратегически цели са намаляването на заболеваемостта, болестността и смъртността от психични разстройства; деинституционализация на психиатричните услуги; създаване на мрежа от услуги за комплексно обслужване на хората с тежка психична болест. Стратегията предвижда през 2021 г. да бъде направена оценка на потребностите на населението от психичноздравни услуги и те да бъдат предоставени на териториално ниво. Ще бъде въведена единна методика за оценка на качеството – както на стационарното и амбулаторно лечение, така и на психичноздравните услуги в общността (дневни центрове, защитени жилища и др.).

 

Валентина Христакиева, директор на Фондация Глобална инициатива в психиатрията - организация, създадена в България преди повече от 20 години, каза:

 

„До момента психиатричната грижа е изцяло в медицинския модел. Доста е ригидна по отношение на границите си, по отношение на взаимодействието с близките и роднините на хората с психични проблеми. Чудовищен е и проблемът със стигмата. Общността като цяло вярва погрешно, че тези хора са опасни, че са непредсказуеми. В действителност огромната част от тях са неразпознаваеми сред нас. Те крият своето психично страдание, за да не бъдат уволнени от работа, за да не бъдат  отритнати от групата, на която принадлежат.“

 

В момента Фондация Глобална инициатива в психиатрията има две собствени социални предприятия. Едното е обществена пералня „Зелена“, създадена 2007 г., а другото е магазин за платове в центъра на София с арт-ателие „Творилница” към него, в което се  изработват изделия от плат.

 

„Всеки четвърти от нас в някакъв момент от живота си ще има психичноздравни трудности и ще има нужда от подкрепа. А тази подкрепа трябва да е налична, да е достъпна, да е нестигматизирана и разпознаваема от всички“, продължава Христакиева.

 

В подкрепа на хората с психични проблеми от Асоциация „Грижа за пациента“ са разработили Viber чатбот „Живей, не страдай“, който може да се използва през Viber на телефон, компютър или таблет.  Абонирането за нег става през: https://vb.me/e70d46. Това  е персонален дигитален асистент, чиято мисия е да подпомогне всеки, интересуващ се от психичния си статус и да го улесни с бърз и удобен достъп до полезна информация за различни психични заболявания. Чатботът ще предостави на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни от специалисти психиатри. Всеки, без да напуска Viber, ще може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център до текущото си местоположение и да се свърже с тях директно или да отиде на място за записване на консултация, както за себе си така и за свой близък в нужда. Новата разработка тепърва стартира и с времето ще предоставя допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

 

За всички, които искат да подкрепят кампанията, е достъпна Фейсбук рамка в подкрепа на Световния ден за психично здраве.

 

В Световния ден за психично здраве,  между 10.00 и 12.00 часа в град София, пред фонтаните на НДК и около църквата Св. Неделя доброволци от Фондация „Светът на Мария“ и Фондация Глобална инициатива в психиатрията ще изненадат със символичен жест и лично присъствие софиянци и гостите на столицата.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития