Новини - Свят

Великобритания одобри първото лекарство за профилактика от COVID-19
Прочетена: 872 пъти
Снимка: Pixabay.com

Великобритания одобри първото лекарство за профилактика от COVID-19, съобщава фармацевтичната компания AstraZeneca. Става въпрос за медикамента Evusheld, който е комбинация от две моноклонални антитела (тиксагевимаб и цилгавимаб). Това е първата комбинация от антитела за профилактика срещу COVID-19, лицензирана във Великобритания.

 

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти (MHRA) одобри медикамента. Употребата на това лекарство е за възрастни, които понастоящем не са заразени с (или знаят, че са изложени на) вируса COVID-19 и е малко вероятно да получат надеждна защита от ваксина срещу COVID-19 – включително тези, за които ваксинацията не се препоръчва.

 

Том Кийт Роуч, президент на AstraZeneca Великобритания, заяви:

 

„Evushold запълва спешна празнина в борбата на Обединеното кралство срещу COVID-19, осигурявайки защита на хората, за които ваксинацията може да не е ефективна и които често са сред най-клинично уязвимите в обществото. Надяваме се лекарството да стане достъпно за пациентите в Обединеното кралство възможно най-бързо, заедно с други страни."

 

Комбинацията от тиксагевимаб и цилгавимаб, известна досега като AZD7442, е комбинация от две моноклонални антитела, прилагани като отделни последователни интрамускулни инжекции, се казва още в съобщението на компанията. Около 500 000 души в Обединеното кралство са имунокомпрометирани и могат да се възползват от това лекарство за предекспозиционна профилактика на COVID-19. Близо 40% от хората с имунокомпрометирани или имуносупресирани състояния имат нисък или неоткриваем имунен отговор след ваксинация и приблизително 11% не успяват да генерират антитела. Това включва хора с рак на кръвта, тези, които приемат имуносупресивни лекарства след трансплантация на органи или състояния, включително множествена склероза и ревматоиден артрит. Първоначалните данни от текущото проучване показват статистически значимо намаляване на риска от развитие на симптоматичен COVID-19 при пациенти, приели AZD7442 в сравнение с тези, приели плацебо. Изпитването показа, че защитата от вируса продължава поне шест месеца. Антитялото се понася от организма, като е необходимо допълнително проследяване, за да се установи пълната продължителност на защитата, съобщават още от AstraZeneca.

 

В изследването са се включили 5172 участници, като 3441 от тях са приели AZD7442, а 1731 - физиологичен разтвор плацебо. Всички те са проследявани средно 83 дни след приложението. Комбинацията от антитела е показала 77% намаление на относителния риск в честотата на симптоматичен COVID-19 и 0,8% намаляване на абсолютния риск в сравнение с плацебо. Не са наблюдавани хоспитализация или смъртни случаи по време на лечението. При участниците, приели плацебо, са регистрирани пет случая на тежък COVID-19 и два смъртни случая, свързани с COVID-19. Нежелани реакции са докладвани при 35% (1,221/3,461) от участниците, получили AZD7442 и 34% (593/1,736), получаващи плацебо, като по-голямата част от тях са леки до умерени по характер. Най-често съобщаваната нежелана реакция е реакция на мястото на инжектиране.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития