Новини - България

Ваксинираха извънредно 12 073 деца срещу морбили
Прочетена: 92 пъти
Снимка: Pixabay.com

12 073 деца на възраст между 13 месеца и осем години са обхванати в извънредна имунизационна кампания срещу морбили в периода  05.09 - 05.10.2019 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Ваксинираните са от уязвими групи, и/или със затруднен достъп до здравни услуги, пребиваващи на територията на областите Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Сливен. Необходимите количества ваксина са осигурени от здравно министерство.

 

От ведомството обясняват, че кампанията е проведена във връзка с продължаващите случаи на морбили в страната и съгласно чл. 59 от Закона за здравето, при възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие. Според закона, в тези случаи министърът на здравеопазването може да разпореди имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар и организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки.

 

Имунизациите са проведени от общопрактикуващите лекари и от имунизационни екипи, организирани от Регионалните здравни инспекции в петте града, с включване на медицински специалисти от здравните кабинети в детски заведения и училища и здравни медиатори. Съдействие е оказано и от Регионалните здравноосигурителни каси и местната власт.

 

Едновременно с провеждането на имунизациите са организирани информационни кампании по места за запознаване на обществеността с епидемичната обстановка в страната, значението на имунизацията и риска от разпространение на заболяването при неимунизирани и нередовно имунизирани, протичането на инфекцията и др., проведени бяха срещи с родители.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития