Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Ваксината на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19 e с над 90% ефективност
Прочетена: 115 пъти

Фармацевтичната компания Pfizer Inc заяви, че разработената от нея и BioNTech експерименталната ваксина показва над 90% ефективност за предотвратяване на заразяване с коронавирус въз основа на първоначални данни от голямо проучване във "Фаза 3", което може да се окаже важна стъпка в борбата с пандемията, съобщава БНР, като се позовава на Ройтерс.

 

Pfizer и немският ѝ партньор BioNTech SE са първите производители на лекарства, които показват успешни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина. Компаниите заявиха, че досега не са открили сериозни опасения във връзка с безопасността на ваксината и очакват да поискат разрешение за спешна употреба в САЩ по-късно този месец.

 

Препаратът изгражда защита седем дни след втората доза и 28 дни след първата.

 

От компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година, допълва Франс прес.

 

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството", заяви Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer и допълва: "Постигаме този критичен крайъгълен камък в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от него, тъй като нивата на заразяване поставят нови рекорди, болниците се приближават до свръхкапацитет и икономиките се опитват да отворят отново.“

 

Очаква се Pfizer да поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да се натрупат двумесечни данни за безопасност за около половината от около 44 000 участници в изследването, като се очаква това да стане в края на ноември.

Коментари

май 2021

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития