Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - Свят

Ваксината на "Модерна" срещу COVID-19 получи зелена светлина
Прочетена: 54 пъти

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча използването на ваксината срещу коронавируса SARS-CoV-2, разработена от американската компания "Модерна". Това е втора одобрена ваксина в Европейския съюз след тази на "Пфайзер" и е за хора над 18-годишна възраст. Решението бе обявено след днешната среща на агенцията. ЕМА мотивира становището си с проведеното от компанията голямо клинично изследване сред 28 300 души на възраст между 18 и 94 години. При част от хората е използвано плацебо.

 

Оценката за ефективност от 94.1% на ваксината на "Модерна" се базира на факта, че едва 11 от 14 134 ваксинирани се разболяват от COVID-19. Сред получилите плацебо броят им е 185 от 14 073-ма. Като странични реакци вследствие на ваксината се описват болка и подуване на мястото на инжектирането, умора, тръпки, температура, подути лимфни възли под ръката, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и други.

 

Предстои да се съобщят подробности, очаква се и одобрението на Европейската комисия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче публикува в "Туитър", че ваксината на "Модерна" е оценена като безопасна и ефективна и оттук нататък комисията работи "на пълни обороти, за да я одобри".

Коментари

юни 2022

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития