Новини - България

Въвеждат онлайн получаване на код за достъп до здравните досиета
Прочетена: 349 пъти

В кратки срокове предстои да се реализира възможността за онлайн получаване на Уникален код за достъп (УКД) до медицинското досие на всеки гражданин, което ще позволи на повече хора да имат по-лесен достъп до здравните си досиета. Достъпът до досиетата ще бъде възможен и с Персоналния идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите. Това обявиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след проведен двудневен семинар във Велинград. Целта на обучението била работата на касата да става все по-разбираема за обществото. В семинара са участвали директорите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) и служителите в звената за „Връзки с обществеността“ в системата, управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев и директори на дирекции в Централното управление. Дискусиите в семинара са насочени към това как да бъде използвана огромната по обем информацация, генерирана от НЗОК, в полза на пациента. 

 

От старта на кампанията на НЗОК „За отворени досиета“ (28.08.2017 г.) досега над 21 225 граждани са получили своя УКД до електронното си медицинско досие. За периода от април 2013 г. до август т.г. общият брой, предоставени УКД е около 38 000.

 

Проф. д-р Камен Плочев набеляза непосредствено предстоящите задачи пред институцията по отношение на разширяване на информацията, съдържаща се в здравните досиета на гражданите, като стъпки в посока на изграждане на електронното здравно досие. Управителят подчерта важността от включване в досиетата на резултатите от лабораторните изследвания, вкл. и от образната диагностика, което ще доведе до прекратяване на практиката за извършване на повтарящи се ненужни скъпоструващи изследвания на един и същи пациент за кратък период от време, допълват от касата.

 

Предстои въвеждане и на нова електронна услуга, която ще отговори на очакванията на пациентите, които ползват лекарства за домашно лечение, напълно или частично заплатени от НЗОК, изписвани на протокол, за  съкращаване на сроковете за извършване на експертизи за отпускане на скъпоструващи лекарства и край на чакането в РЗОК – подаване на документи за издаване/заверяване на протокола по електронен път.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития