Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Въведоха нови по-тежки мерки срещу COVID-19
Прочетена: 160 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Нови по-сериозни мерки срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19 се въвеждат на територията на цялата страна. Те бяха обявени на брифинг в Министерски съвет след края на свиканото от министър-председателя Бойко Борисов заседание на Националния оперативен щаб.

 

„Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка свързана с разпространението на коронавируса, считано от 00:00 ч. тази вечер, т.е. 21 март, с моя заповед въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на Република България:

 

  • Преустановява се посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

 

  • Органите на МВР ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През контролно-пропускателните пунктове ще се допуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се установява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

 

  • Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8:30 до 10:30 ч.“, обяви мерките здравният министър Кирил Ананиев.

 

Идеята на последната забрана е в този часови диапазон обектите да бъдат свободни само за хората над 60-годишна възраст, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Във връзка с лекарствата, които се използват при коронавирусната инфекция, Мутафчийски обяви, че в България има резерви на хининови препарати и то в не малко количества – 35 000 дози за лечение има към този момент, т.е. за 35 000 души. Съществуват възможности за производство на още. Понеже нашите фармацевтични фирми, които ги произвеждат са ангажирани с договори за Русия и  Украйна, съответно се даде забрана от министъра на здравеопазването за износ на такива медикаменти въобще.

 

От една седмица се водят разговори за фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства, за намирането на хининовия препарат, който дават китайските лекари като препоръчително лекарство за лечение на коронавирус. Той се произвежда в Европа само във Франция и в капацитет от 1 млн. дози месечно, допълни генералът.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития