Новини - България

ВАС върна правата на патолога от КОЦ-Пловдив д-р Петко Маслев
Прочетена: 394 пъти

Лекарските права на патолога д-р Петко Маслев от КОЦ-Пловдив са били отнети неправомерно от бившия здравен министър д-р Петър Москов, затова заповедта му би трябвало да бъде отменена. Това е решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалба, подадена от самия д-р Маслев.

 

Правото да практикува професията си му бе отнето за период от две години в началото на ноември 2016-а. Поводът бе проверка на Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО) по повод телевизионно разследване, което твърди, че в КОЦ-Пловдив и по-конкретно д-р Маслев, са поставяли несъществуващи диагнози на онкоболни жени, за да получават средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В последствие нарушенията останаха недоказани, а в защита на набдения д-р Маслев се обяви не само целият персонал на КОЦ-Пловдив, но и ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС).

 

Заключението на ВАС по случая подлежи на обжалване, но според магистратите бившият министър д-р Петър Москов не е имал правни основания да отнема правата на патолога. Съгласно разпоредбите министърът може да издаде подобна заповед само в случаи на повторно нарушаване на утвърдените медицински стандарти. А това означава лицето да се провини отново в рамките на една година след влязло в сила наказателно постановление за същото нарушение.

"Събраните по делото доказателства навеждат на извода, че към момента на издаване на заповедта срещу д-р Маслев не е налице влязло в сила наказателно постановление за извършено нарушение на утвърдените медицински стандарти, което евентуално да обуслови повторно нарушение. Посочените нарушения са установени за първи път и не може по отношение на тях да се направи извод за повторност", посочват съдиите.

Решението на ВАС подлежи на обжалване в двуседмичен срок от оповестяването му.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития