Новини - България

ВАС окончателно отмени пръстовата идентификация в болниците
Прочетена: 2893 пъти

Системата за пръстова идентификация в лечебните заведения остава в историята, тъй като нормативните текстовете в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които беше въведена, окончателно са обявени за нищожни от Върховния административен съд (ВАС). Това потвърдиха за Redmedia адвокати, които следят процеса.

 

Решението на магистратите този път е окончателно, не подлежи на обжалване и в близките дни пълният му текст ще бъде публикуван на сайта на съда.

 

Точно преди три месеца тричленен състав на ВАС обяви, че "отпечатъците" не са правно обосновани, защото генерирането на пърсонален идентификационен код чрез сканиране на биометрични данни не фигурира като процедура в Закона за здравното осигуряване. Това означава, че няма как да бъде въведено и с наредба, както направи бившият здравен министър д-р Петър Москов. Решението на по-висшия петчленен състав на практика потвърждава мотивите на тричленката и напълно отменя системата за пръстова автентификация в болниците.

"Освен, че решението отменя "отпечатъците", предстои да се реши и друг проблем - дали ще се възстановят отказаните на болниците плащания заради неправилно чекиране", коментира за Redmedia специалистът по медицинско право Мария Шаркова

По думите й щом изискването за "чекиране" е било незаконосъобразно, лечебните заведения могат да претендират за всички суми, които здравната каса е отказала да преведе поради липса на предоставен  "отпечатък".

 

Междувременно "отпечатъците" отпаднаха и от текстовете на Националния рамков договор за 2017 г., който влиза в сила на 1 април. В договора се предвижда пациентите да разполагат с персонален идентификационен код, но без да се генерира чрез сканиране на биометрични данни.

 

С обнародването в "Държавен вестник" на съдебното решение, електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения в страната, както в извънболничната, така и в болничната помощ, допълват от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития