Новини - България

Варна ще бъде домакин на изложба в подкрепа на донорството „Да дариш живот“
Прочетена: 807 пъти

От 1 до 18 октомври 2020 г. на входа на Морската градина във Варна ще бъде разположена изложба „Да дариш живот“. Тя е част от едноименната национална информационна кампания в подкрепа на донорството, която се организира за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология и в партньорство с Нов български университет (НБУ). Изложбата се реализира с подкрепата на Община Варна.

 

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото за ползите от донорството, тъй като необходимостта от донорски органи в световен мащаб нараства всяка година. В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи. В същото време едва 30 души годишно са донорите у нас, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200. Страната ни е на последно място в европейската статистика по брой донори. Статистическите данни показват, че само органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10.

 

Изложбата „Да дариш живот“  включва общо творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите, който бе част от миналогодишното издание на кампанията.

 

Експозицията „Да дариш живот“ ще гостува и в Пловдив, където ще бъде разположена в Цар Симеоновата градина от 15 октомври до 11 ноември.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития