Новини - В медиите

Ваньо Шарков: Трябва да има наказани за ситуацията в "Пирогов"
Прочетена: 458 пъти

Лошо създадена организация стои в основата на проблемите, които накараха най-голямата спешна болница в България да обяви стачна готовност и да не подпише договора си с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). Така заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира в ефира на БНТ критичната ситуация в "Пирогов" и посъветва администрацията на касата така да организира работата си, че до края на седмицата всички проблеми да бъдат решени.

"Има малки клиники, малки болници и медицински центрове. Не може те да бъдат приоритетни и техните договори да са готови преди мастодонтите в страната", възмути се д-р Шарков.

Екипът на здравното министерство се е изумил от грешките, допуснати в представения за подписване договор с "Пирогов". Става дума за повтарящи се отделения, изпуснати специалности и повече на брой легла от съществуващите в болницата, разказа заместник-министърът. По думите му служители на касата и на "Пирогов" вече работят по отстраняването на недоразуменията, но нищо не е пречело това да се случи много по-рано, а не когато се стигне до критична ситуация. 

"Според мен трябва да има наказани за случилото се. Но това не е работа на Министерство на здравеопазването, а на здравната каса. При всички положения трябва да подобрят начина си на работа", категоричен беше д-р Шарков.

Той отхвърли и подозренията, че в дъното на проблемите всъщност стои изискването здравната каса да съобразява новите договори с разпределението на легла и структури в Националната здравна карта. Вчера самият директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов сподели опасенията си, че някой умишлено се опитва да създаде напрежение в сектора.

"Безспорно има хора, на които им се иска проблемът в София да бъде свързан с Националната здравна карта. Но тъй като в цялата страна няма нито един подобен проблем, той очевидно не може да е свързан с нея", заяви заместник-министърът.

По данни на ведомството на този етап само десетина лечебни заведения в страната не са подписали договорите си със здравната каса. В София обаче ситуацията е точно обратната, защото около 66 болници все още са без договор. Сред тях са някои от най-големите лечебни заведения като ИСУЛ, "Александровска" и "Св. Иван Рилски".

 

Документите на повечето от тях са готови, но все още не са подписани. Очаква се това да стане до края на тази седмица.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития