Новини - България

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще правят нов автоматизиран тест за COVID-19
Прочетена: 161 пъти

В Клиничната лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са налице всички реактиви, необходими за прилагане на новия, напълно автоматизиран имуноанализ, за определяне на антитела срещу новия коронавирус. Той е с CE маркировка, което, по световните стандарти означава най-високо ниво на аналитична надеждност, съобщават от лечебното заведение.

 

При така наречените серологични тестове се определят антителата IgM и IgG срещу коронавирус 2019nCoV. Те могат да бъдат изследвани чрез:
-    Бързи тестове
-    Имонологични ензимини тестове

 

За разлика от използваните досега „бързи тестове“ новият метод осигурява най-висока чувствителност и специфичност. Освен че дава много по-точни резултати, благодарение на това, че е напълно автоматизиран,  методът осигурява и много по-голяма производителност (180 броя теста за 1 час) и бързо администриране на пробите.

 

Заради изключително високата си чувствителност, в тези анализи вероятността за фалшивоположителни резултати е сведена до минимум. Методът отчита само антитела срещу новия SARS Cov-2  при минимална вероятност от кръстосана реактивност между различните вируси, от една страна в групата на коронавирусите като цяло, а от друга – с други вируси. Именно тази особеност е оснвната разлика между бързите тестове и имунологичните ензимни тестове. При бързите специфичноста е по-ниска, а кръстосаната реактивност – по-висока, което често води до фалшивопозитивни резултати.

 

Изследването на антителата допринася както за диагнозата на пациентите, така и за проследяване на реакцията на организма след контакта с вируса: как ще се развие инфекцията и има ли вероятност за усложнения.

 

„В нашата лаборатория, за разлика от някои други лаборатории, се изследват по отделно и двете антитела – Ig M и IgG. По този начин информацията, която получаваме, е много по-прецизна и навременна“, обяснява началникът на лабораторията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Ирена Иванова.

 

Цената за изследване на едно антитяло е 30 лв. Лекарите обаче горещо препоръчват да бъдат изследвани и двата маркера, защото така информацията, която се получава, е по-пълна. Проби се вземат в работни дни, между 8:00 и 16:00 часа. Не е необходимо пациентът да е на гладно.

 

За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в болницата тестът ще е безплатен. Той ще замени „бързите тестове“, които в момента са задължителни.

 

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се правят и PCR тестове, които се смятат за „златен стандарт“ в диагностиката на коронавируса. Цената им е 110 лв. Проби, взети до 11:00 часа, излизат още същия ден, а такива, взети между 11:00 и 16:00 часа – на другия ден. За големи колективи, които искат да тестват служителите си, има възможност медицински специалисти от болницата да вземат проби на място.

Коментари

февруари 2021

ПВСЧПСН

Събития

Няма събития