Новини - България

В УМБАЛ “Александровска“ стартира лаборатория за PCR диагностика на COVID-19
Прочетена: 170 пъти

В Световния ден на здравето – 7 април, в УМБАЛ “Александровска“ започва работа лаборатория за извършване на PCR диагностика за COVID-19, съобщават от лечебното заведение. Тя е локализирана в направление „Молекулярна диагностика” на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки, което от 2010 г. насам се сертифицира ежегодно от Instand EQAS virus genome detection PCR/NAT за всички изследвани инфекциозни геномни системи, както за качествена, така и за количествена детекция. Редовно се провежда вътрешен качествен контрол на персонал, апаратура и реактиви.

 

Работещите в направлението са преминали съответните обучения, участват в редица национални и международни проекти, и разполагат с различни сертификати, свързани с молекулярно-биологичната диагностика.

 

Лабораторията ще обслужва само пациенти на болницата или насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание на пациенти, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват. Дневно ще бъдат обработвани приблизително 250 проби.

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития