Новини - Свят

В Турция се появиха комари, разпространяващи вируса Зика
Прочетена: 135 пъти
Снимка: Pixabay.com

Руската агенция за контрол върху стоките и услугите Роспотребнадзор предупреждава руските туристи за появяването на комари преносители на вируса Зика в редица крайбрежни райони на Турция, съобщава БГНЕС, като се позовава на ТАСС.

 

"По данни на Министерството на здравеопазването на Турция в крайбрежните територии на провинциите Артвин, Ризе, Трабзон е регистрирано наличие на преносители на треската Зика", се казва в съобщението.

 

На същото място през миналата година са диагностицирани четирима души с вируса след посещение в Куба. Предполага се, че ареалът, обитаван от комарите, които пренасят този вирус, ще се разпространи и в централните райони на Турция и до северното крайбрежие на Черно море.

 

За първи път треската Зика е констатирана през 1947 г. в Уганда. Преносител е комарът Aedes aegypti. Първоначално болестта се смята за не особено опасна, но през 2015 г. избухна епидемия в Бразилия. Тогава стана ясно, че Зика предизвиква тежки вродени дефекти. През 2015 г. Зика зарази повече от 1,5 млн. души по света в около 70 страни.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития