Новини - В медиите

в. "Труд": Повече спешни сигнали в дни с мръсен въздух
Прочетена: 217 пъти
Снимка: Redmedia.bg

С 10% средно се увеличават сигналите към Центъра за спешна медицинска помощ в дните, в които има надвишаване на среднодневната норма на съдържанието на фини прахови частици (ФПЧ), пише в днешния си брой в. "Труд". Това стана ясно по време на заключителната среща по проекта „Връзка между измервания на фини прахови частици и здравни индикатори за остра заболеваемост в София", реализиран от сдружение „Въздух за здраве" и Факултета за обществено здраве при Медицински университет - София.

 

Експертите са използвали данни от ДКЦ „Токуда", „Пирогов" и Спешна помощ за нивата на хоспитализации и за хората, потърсили спешна медицинска помощ, като са следили и нива на ФПЧ чрез данни за качество на въздуха от Изпълнителната агенция по околна среда и гражданската мрежа airbg.info.

 

През последните години по безспорен начин е доказана връзка между здравето и замърсяването на въздуха, посочи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По данни на Световната здравна организация (СЗО) завишените над допустимите нива на ФПЧ са отговорни за 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест.

 

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Труд".

 

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Няма събития