Новини - В медиите

В. "Труд": Искове за 900 000 лв по делото „Москов”
Прочетена: 209 пъти
Снимка: Стоп кадър - Канал 3

Министерството на здравеопазването и фирма „Бул Био" внесоха граждански искове съответно за 325 233 лв. и за 582 476 лв. по делото срещу бившия здравен министър от кабинета „Борисов - 2" Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима души от „Бул Био". Те отговарят пред спецсъда по обвинения, свързани с турските ваксини, които ни бяха доставени като дарение през 2015 г., пише в днешния си брой в. "Труд".

 

Съдът прие исковете на МЗ и „Бул Био" като се мотивира с това, че те са своевременно представени и няма да затруднят или забавят делото. Адвокатите на подсъдимите обаче настояха делото да бъде върнато на прокуратурата заради нарушения, неясноти и пропуски в обвинителния акт. Спецсъдът ще се произнесе днес дали тези искания са основателни и дали трябва делото да се разглежда в съдебна фаза или да се върне на прокуратурата за корекции.

 

Изданието припомня, че бившият министър Москов е подсъдим за това, че е приел като дарение от здравното министерство на Турция 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим" и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б" - „Еувакс Б", които не са разрешени за употреба в България. Второто му обвинение е, че е улеснил сключването на договор на „Бул Био" за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ", а третото че не е упражнявал контрол над същата държавна фирма. Според прокуратурата от деянията му са настъпили щети от над половин милион лева.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития