Новини - В медиите

в. "Телеграф": Учени от БАН разкриха: Дебелеем от пластмаса
Прочетена: 204 пъти
Снимка: Pixabay.com

Пластмасовите опаковки, в които се продават много храни, са една от причините да дебелеем, пише в днешния си брой в. "Телеграф". Оказва се, че те отделят вредни емисии, отключващи гените, отговорни за затлъстяването и редица метаболитни отклонения. Вредните вещества отиват директно в храните и питиетата, които ядем всеки ден, обяснява пред изданието доц. Зорка Митова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН. Тя е един от специалистите, които се занимават с изследването на физическото развитие на децата и подрастващите в България.

 

Проблемът с трупането на излишни килограми сред учениците се задълбочава. 30% от момичетата и 34% от момчетата страдат от свърхтегло и затлъстяване, което е приблизително двойно повече спрямо изследването сред учениците през 2000-2001 година. Това показват предварителните резултати при подрастващите от 9 до 15 години в София, които са изследвани през 2014-2015 г. „Резултати не са окончателни, тъй като в извадките не са включени изследваните ученици през 2016-2018 година", обяснява доц. Митова.

 

Една от причините за трупането на излишни килограми е евтината, но некачествена храна, която е широко достъпна днес, категорични са експертите.

 

„Тя и по традиция е по-привлекателна за групите с нисък социално-образователен статус. При тях да ядеш месо, което всъщност представлява нискокачествен субпродукт, е показател за благоденствие. Да си хапнеш „яката", да ядеш блажно, да ядеш сладко, да са ти охранени децата, са навици, които все още не са изживени", коментира доц. д-р Рачо Стоев от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей - БАН.

 

В световен мащаб свръхтеглото и затлъстяването достигна пандемични размери. През последните две десетилетия честотата им се увеличава главоломно, като вече са засегнати дори райони, в които основен проблем сред местното население е недохранването. Пример за това е Африка. Южно от. пустинята Сахара са регистрирани случаи на свръх-тегло в семейства, при които липсата на храна е постоянен съпътстващ живота им проблем. Обясненията на водещите изследователи са свързани с чуждестранните хранителни помощи за райони те в Африка с бедстващо население.

 

„Предоставените храни и напитки съдържат в състава си „всичките западни екстри" на развитите общества. В това число попадат и пластмасовите опаковки, които отделят вредни емисии директно в хранителните продукти и течностите. Научно доказано е, че именно те отключват гените, отговорни за затлъстяването и редица метаболитни отклонения", уточнява доц. Зорка Митова.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития