Новини - В медиите

В. „Телеграф“: Туристи въртят черна борса с лекарства
Прочетена: 127 пъти

Български туристи използват лятната почивка в чужбина, за да въртят черна борса с лекарства. Проверка на „Телеграф" показа, че в редица форуми и Фейсбук страници се събират поръчки за медикаменти. Нашенци пълнят куфарите с хапчета от Гърция и Турция, а после ги продават в нета.

 

Една от причините за това е, че в родните аптеки постоянно има недостиг или липса на илачи. Освен това някои от продуктите, които хората търсят, изобщо не са регистрирани у нас. Това отваря ниша за онлайн търговия. Проблемът обаче е, че никой не гарантира качеството на лекарствата.

„Има медикаменти, които трябва да се съхраняват на определена температура и при такъв транспорт да се слагат в хладилна чанта например. Ако тези условия не са спазени, продуктът може да се развали, а в някои случаи това е особено опасно", обясняват фармацевти.

Хората, които въртят черна борса с лекарствата, споделят в интернет кога предстои да пътуват и в какви срокове могат да изпълнят „поръчките". Някои дори си пускат обяви, че предлагат закупуване на лекарства от чужбина. В повечето случаи те взимат капаро от пациента, на който трябва да доставят медикамент. Ето защо „търговците" успокояват, че в аптеките зад граница рядко изискват рецепта, а проверките на митниците и по летищата не създават никакви проблеми. „Почти всеки месец пренасям поне по 10-20 опаковки от различни лекарства и никога досега багажът ми не е проверяван. Пък и като имаш касова бележка, няма никакви проблеми", пише един от снабдителите в нета.

 

Освен че приемат поръчки, туристите инвестират и в покупката на дефицитни у нас илачи или такива, които изобщо не са регистрирани в България и могат да се закупят само от чужбина. След това те пускат обяви, че продават медикаментите. Много често обаче, за да не будят съмнение, търговците пишат, че хапчетата са останали от техен близък или че са закупили повече от необходимото и т.н. Освен това снабдителите на илачи се внедряват във Фейсбук групи на пациенти, страдащи от различни заболявания, и пускат офертите си там под претекст, че искат да помогнат. Най-много хора, които въртят черна борса с лекарства, има от Кърджали, София, Варна и Благоевград.

 

Междувременно стотици хора подават информация, че различни илачи не могат да бъдат намерени в аптечната мрежа у нас. Такива оплаквания има както на сайта на здравната каса, така и в други институции. „Ние също постоянно имаме сигнали за липсващи медикаменти", категоричен е д-р Станимир Хасърджиев -председател на Националната пациентска организация (НПО). Най-много се жалват нашенците, страдащи от диабет, ревматоидни заболявания (виж карето) и епилепсия.

„Много сигнали получаваме и за медикаменти за онкологични заболявания. По-голямата част от тях са регистрирани в България, но поради ниските цени на родния пазар ги няма в аптечната мрежа. Паралелният износ също е една от причините. Освен лекарства за диабет и онкологични заболявания, често и ваксините срещу хепатит са дефицитни заради реекспорт", обясни от своя страна д-р Иван Вецев от НПО.

Много обаче са и сигналите от родители, които искат да ваксинират хлапето си срещу варицела, но страната ни е единствената в ЕС, която не разполага със серума.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Телеграф“.


 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития