Новини - В медиите

в. "Телеграф": Тестват върху българи лекарства на бъдещето
Прочетена: 257 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българи тестват лекарства на бъдещето, които все още не са пуснати на пазара. Действащите клинични изпитвания у нас, които все още набират участници, са 293. Това показват данните на онлайн платформата FindMeCure, пише в днешния си брой в. "Телеграф". По данни на Асоциацията на клиничните проучвания средно около 10 000 пациенти участват в тестовете, като всяка година стартират по около 200 нови. Междувременно някои приключват, други започват, а трети се удължават.

 

Преди да започне да набира участници, всяко клинично проучване трябва да мине през одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата и Комисията по етика към здравното министерство. Веднъж стартирали, изпитванията преминават през четири фази.

 

Не всички клинични проучвания се отнасят до медикаменти. В някои случаи например се проучва определена терапия или комбинация от лекарства, в други се тестват продукти, в трети - медицинска техника, и т.н. Независимо от това за какво е проучването, участниците трябва се включват в него напълно доброволно и подписват договор с редица клаузи. Често в първата фаза се набират здрави доброволци. Те дори получават заплащане, което не е под формата на възнаграждение, а като компенсация за пропуснати ползи по време на изследването и за възстановяване на транспортни разходи. Едва около 10% от участниците получават средства.

 

Повечето от тях се включват безплатно, тъй като са пациенти, които се подлагат на експериментално лечение с цел подобряване на състоянието им или излекуване. По този начин те получават достъп до най-
новите и модерни лекарства, които иначе биха им стрували хиляди левове. Освен това по време на тестовете болните са под непрекъснат лекарски контрол и за тях се осигуряват безплатни изследвания и придружаваща терапия, например ако са болни от диабет.

 

Статистиката показва, че общите инвестиции на фармацевтичните компании в клинични изпитвания у нас надхвърлят 150 милиона лева годишно.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития