Всяка трета вафла на пазара е канцерогенна. Това става ясно от изследване на „Активни потребители", пише в днешния си брой в. "Телеграф".
"Изследвани бяха над 500 проби. Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид-вещество, за което се предполага че е силен канцероген, над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти", обясняват от потребителската асоциация.
13% от тестваните бебешки храни също са показали отклонения над допустимата граница. При картофените чипсове пък отклонението е 7,7%, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6,3%.
Изданието допълва, че учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидът индуцира болести на нервната система.
Пълният текст четете в днешния брой на в. "Телеграф".