Ракията в малки количества е полезна за здравето, обявиха учени от Българската академия на науките (БАН), пише в днешния си брой в. "Телеграф". Съставките на родната напитка помагат на храносмилането, като стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими. Ако се пият по 50-70 грама ракия всяка вечер, няма да имаме стомашни проблеми, са установили български и световни учени.
Изданието допълва, че родната напитка лекува успешно главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и помага на сърцето. Но и предупреждава:
"Не прекалявайте с чашките, защото рискувате вместо благоприятно действие да си навлечете проблеми."
Дневната доза зависи от теглото. 50 грама на ден е удачно количество за човек между 60 и 80 килограма. В по-големи дози обаче може да действа като отрова. Питието не трябва да се консумира от хора, чийто ензим за разграждане на алкохола е в по-малки количества.
Пълният текст четете в днешния брой на в. "Телеграф".