Новини - В медиите

в. Телеграф: Кръвен тест открива над 70 вида рак
Прочетена: 170 пъти

Кръвен тест, откриващ над 70 вида рак в много ранен стадий, вече е достъпен и в България. Той се прави единствено в „Хил клиник" (HILL CLINIC), която е партньор на разработчика на кръвната биопсия Datar Cancer Genetics, пише в. "Телеграф" в днешния си брой. Пробата се взима у нас, а след това се изпраща в Германия за анализ. Резултатите стават готови в рамките на 8-12 работни дни. Тестът, както у нас, така и по света, не се покрива от здравната каса. Цената му е 1200 евро.

 

Новият тест, наречен Truchek, е подходящ за хора на възраст между 40 и 70 г., а при фамилна обремененост може да се използва и за хора навършили 30 г. Изпълнителният директор на „Хил клиник" проф. д-р Румен Бенчев обясни, че тези над 70 вида рак, които могат да бъдат засечени с кръвната биопсия, представляват 81% от всички ракови образувания в човешкия организъм. Сред тях са рак на простата, гърдата, панкреаса, белия дроб, главата и шията и т.н.

 

„Тестът е с 99,9% специфичност, което го прави изключително достоверен. Сензитивността е 92% за установяване на рак в различни стадии, а точността за определяне на органа, от който произхожда туморът, е 93.1%", посочи д-р Бенчев.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития