Новини - В медиите

в. "Телеграф": Фармацевтите подкрепят по-ниското ДДС
Прочетена: 221 пъти
Снимка: Pixabay.com

Фармацевтите подкрепят идеята на ДПС за намаляване на ДДС на лекарствата. Това стана ясно след среща в Народното събрание на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и членове на парламентарната група на партията с представители на фармацевтичния бранш, пише в днешния си брой в. "Телеграф". Намаляването на ДДС за лекарствата ще доведе до гарантиран спад и на цените на медикаментите за потребителите, но това би се отразило на фиска и на бюджета на НЗОК.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че браншът ги подкрепя за намаляването на ДДС за лекарствата. От партията са разговаряли с три асоциации.

 

„Идеята ни се одобрява от браншовите организации. Те дадоха фокус върху лекарствата с рецепти", коментира след разговорите Мустафа Карадайъ.

 

Той обясни, че това е била първата среща, а в скоро време предстои и нова.

 

„Имаме разбирането и подкрепата, ще търсим баланс между фискалния и социалния ефект", посочи лидерът на ДПС.

 

По думите му по време на разговорите браншът е дал примери на представителите на ДПС как се образува цената на лекарствата, каква част са добавките за търговците и какво би било конкретното отражение, ако ДДС-то бъде намалено.

 

„Фармацията е единственият сектор, в който имаме реални гаранции, че цените ще паднат за крайния потребител при намаляване на ДДС, но може да се окаже, че така ще бъдат орязани бюджетните средства за здравната каса. Затова трябва да се намери най-балансираното решение от гледна точка и на социалния ефект, и на фиска", обясни зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който също е присъствал на срещата.

 

По думите му в момента бюджетът на здравната каса е около 1,1 млрд. лева, а разчетите показвали, че той може да се намали между 150 - 300 до 500 млн. лева в зависимост от групите лекарства, за които искат ДДС да се намали. Това от своя страна щяло да постави и въпроса за модела на функциониране на системата.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития