Новини - В медиите

В. „Телеграф“: Бракуваме 13 000 л кръв годишно
Прочетена: 260 пъти

Над 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството на живителната течност. Това показват отчетите на Националния център по трансфузионна хематология, съобщава в днешния си брой в. „Телеграф“. В това число влизат не само болни доброволци, чиято дарена кръв не може да бъде преливана, но също и такива, които например са колабирали по време на „източването".

 

След скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята дарена кръв, заразена с малария, обаче центровете още повече са затегнали контрола, добавя вестникът.

„В момента дори се връщат повече от нормалното дарители. През последните дни доброволци не са били приемани с мотива, че хемоглобинът им бил малко над изискуемата долна граница или че човек е кихнал и има риск да започне да се разболява", казва Стефка Попова - председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване.

В Българската организация за доброволно кръводаряване са регистрирани над 1300 доброволци от цялата страна.

„Това са хора, които са наясно, че кръвта им се изследва за много малко показатели. Неслучайно Световната здравна организация прокламира доброволното даряване, защото на тези хора се разчита да си кажат всички противопоказания и всички заболявания, за да не се случи инцидент като този в Русе", коментира още Попова.

По думите й, правейки само изследвания за СПИН, сифилис, хепатит В и С, лесно може да бъде пропуснато нещо друго например, че дарителят може да има остатъци от лекарства в кръвта.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития