Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

В. "Телеграф": БГ столетникът яде месо, не пази диета
Прочетена: 334 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българските столетници не ядат месо и не пазят диети, пише в днешния си брой в. "Телеграф". По последни данни у нас има около 250 мъже и жени, които са чукнали 100 г. Генетици обикалят домовете им, разпитват ги за навиците им и взимат ДНК проба, която трябва да открие тайната на дълголетието им. Оказва се, че повечето дори не знаят какво е това здравословен начин на живот, преживели са две световни войни, някои от тях инфаркт, други - три вида рак. Това разказа пред „Телеграф" д-р Марта Михайлова от Катедрата по медицинска генетика към МУ.

 

Към момента експертите разполагат с проби за геномното изследване на 40 нашенци, чукнали 100 и повече години. То ще се извърши в лаборатория в Хонконг.

 

Предварителните данни обаче са повече от любопитни.

 

„Има много общи неща в навиците на тези хора. Никой от тях не е вегетарианец, дори напротив - всички са хапвали месо. Споделят, че цял живот са яли каквото са намерили и не са спазвали диета. За разлика от средиземноморските столетници при нашите рибата далеч не е на първо място. Добавки от рода на омега 3 наситени мастни киселини и т.н. няма. Те не приемат добавки. Ядат плодове и зеленчуци, но няма нищо специално в режима им", разказва специалистът по генетика.

 

Най-възрастните хора у нас са на около 105-106 г. По думите на експерта обаче никой от столетниците не изглежда на толкова години.

 

 

„Всички ми се струват по-млади. Изключително енергични, с много добра памет, позитивни, съхранени хора", казва д-р Михайлова. Повечето столетници се намират в София, Пазарджик, Благоевград - в големите населени места.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития