Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

в. "Телеграф": БГ медици борят COVID-19 с лекарство за паразити
Прочетена: 149 пъти
Снимка: Pixabay.com

Лекарство за паразити може да се окаже ключово в битката с коронавируса, а България е на път да направи пробив в лечението. През месец май у нас е стартирано клинично изпитване с лекарствен продукт ивермектин. До момента са набрани 30 пациента от 9 болници в страната. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов по време на брифинг в здравното министерство вчера, пише в. "Телеграф" в днешния си брой. На него бе обявено, че извънредната обстановка, която трябваше да приключи на 15 юли, се удължава до края на месеца.

 

„Днес се състоя среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и Националния оперативен щаб. Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановка в страната с две седмици, т.е. до края на месец юли", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

 

По думите му целта на това решение е да може министърът на здравеопазването да се възползва от правомощията си да издава заповеди, с които да се променят мерките, ако това се наложи.

 

Клиничното изпитване за употребата на ивермектин при лечение на COVID-19 е двойно сляпо рандомизирано, уточни шефът на ИАЛ. Пациентите са разделени на две групи, като хората от едната група получават лекарството, а хората от втората група плацебо. България е първата страна в ЕС, която е започнала такова клинично изпитване. То се прави изцяло от български екип, но е провокирано от учени в Австралия. Всъщност за тяхното откритие пръв съобщи още през април националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

 

„Тогава поехме инициатива за евентуално изследване на този медикамент. Той се оказа на разположение в България благодарение на една от фармацевтичните компании, която успешно го прилага във ветеринарната медицина. Направи се организация и благодарение на институциите - Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването, ивермектинът беше регистриран като продукт, който да бъде включен в проучване. Не като стандартен лекарствен продукт за употреба от хора, но като медикамент, който да бъде включен в клинично изпитване. Наистина имаше много бърза намеса от страна на държавните институции", разказа пред „Телеграф" проф. Иво Петров.

 

Ивермектинът е синтезиран през 70-те години на миналия век и е плод на усилията на трима учени, които са Нобелови лауреати, сподели проф. Петров. По думите му благодарение на този медикамент са спасени милиони.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития