Новини - В медиите

в. "Телеграф": Аптеките на война с презапасяването
Прочетена: 196 пъти

Аптеки започнаха война с презапасяването, като въведоха лимит на лекарствата за домашно лечение на COVID-19, пише в днешния си брой в. "Телеграф". Проверка на изданието показва, че масово фармацевтите отказват да продават повече от една кутия от даден медикамент, въпреки че на пациентите се изписват по четири или повече.

 

В същото време те отново отвориха списъци на чакащите. В столицата все по-трудно се открива един от антибиотиците, които личните лекари предписват на пациенти с корона-вирус. Най-популярният полусинтетичен антибиотик, не може да бъде намерен в десет от десет обекта в центъра на София, които посетихме. Трудни за откриване са и антитромботичните медикаменти, които също са част от рецептата на заразените с COVID, но са необходими и при други състояния, включително за някои бременни жени. На този фон здравният министър проф. Костадин Ангелов проведе среща с представители на фармацевти и дистрибутори. След нея той увери, че въпросният антибиотик е наличен у нас в 12 разновидности и има достатъчно количества от него. Складовете са заредени и с въпросните антитромботични медикаменти. Причината те да липсват в мрежата пък е масовото им изкупуване дори от хора, които не се нуждаят от тях за лечение.

 

„Това, което наблюдаваме е изключително притеснително - българските граждани, водени от нерационални решения изкупуват масово лекарства", каза министър Ангелов.

 

„На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти и презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната. Това е основният проблем", заяви още здравният министър.

 

От Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) също увериха, че проверките им досега по складовете на търговците на едро показват, че недостиг на тези продукти няма. За да се реши проблема с недостига им в мрежата, ще бъдат отпуснати допълнителни количества в аптеките. От днес наличен в мрежата ще бъде нискомолекулярен хепарин, като на сайта на ИАЛ е публикуван списък с аптеки в страната, откъдето бременни жени, на които им е предписан такъв медикамент, ще могат да го закупят. Отпускането му обаче ще става срещу рецепта, както и с предоставяне на документ - резултат от генетично изследване в лаборатория.

 

Фармацевтите пък ще поставят печат на всяка изпълнена рецепта с оглед недопускане на злоупотреби.
 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития