Новини - България

В Световния ден на астмата: В България болестта засяга над 400 000 души
Прочетена: 119 пъти
Снимки: АББА

Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май, като през тази година той се пада на 5 май. Организатор е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по целия свят.

 

Целта е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма, да се насочи общественото внимание към ранната диагностика на заболяването и да се насърчат хората с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение.

 

Инициативата през тази година протича под мотото „Без повече смърт от астма“. Заболеваемостта от астма продължава да нараства като се очаква през 2020 г. от бронхиална астма да са засегнати повече от 400 млн. пациенти по света. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ.

 

За отбелязването на Световния ден на астмата в България вече години наред сили обединяват Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА). През тази година, поради пандемията от COVID-19, активностите им ще се реализират през социалните мрежи. Във Facebook страницата на АББА ще бъде публикувана актуална и полезна информация за пациентите и видеа със съвети от страна на медицински специалисти.

 

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите не се насочват своевременно към специалист.

 

Пациентите с астма трябва да продължат да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията с COVID-19. Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата.

 

Специалистите са категорични, че достъпът до иновативни медикаменти подобрява контрола на астмата като намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития