Новини - България

В Световния ден на астмата – развенчават митовете за заболяването
Прочетена: 486 пъти

В Световния ден за борба с астмата – 5 май, Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и АстраЗенека България се обединяват за поредна година, за да насочат общественото внимание  към заболяването. И през 2021 г. трите организации подкрепят усилията на Глобалната инициатива за астма (GINA) в разпространението на посланията на кампанията.

 

Тази година Световният ден за борба с астмата се отбелязва под мотото “Развенчаване на митовете за астмата”.  Целта е да се обърне внимание на широко разпространени митове и погрешни твърдения за заболяването, които не позволяват на пациентите да извлекат полза от научния напредък в лечението на заболяването. Най-честите сред тях са:


Мит 1:     Астмата не е сериозно заболяване.
Факт:     Всички пациенти с астма са в риск от сериозно изостряне на заболяването, независимо от неговата тежест, придържане към терапията или ниво на контрол.

 

Мит 2:     Употребата само на инхалатор, който бързо облекчава симптомите може да поддържа астмата под контрол.
Факт:     Спрямо последните доказателства и ръководства, употребата само на   инхалатор, който бързо облекчава симптомите,  не е достатъчно, за да се поддържа астмата в контрол.

 

Мит 3:     Оралните кортикостероиди могат ефективно да контролират астмата без нежелани лекарствени ефекти.
Факт:     При тежка астма употребата на орални кортикостероиди  може да доведе най-често до остеопороза, депресия, увеличаване на телесното тегло и диабет тип 2.

 

Мит 4:     Пациентите с астма не могат да имат обичайна физическа активност
Факт:     Въпреки, че пациентите с астма могат да получат пристъп, лечението може да подобри качеството на живот и пациентите да живеят пълноценно с астмата.

 

Председателят на БДА доц. д-р Мария Стаевска каза:

 

„Астмата е хронично възпалително заболяване и противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на това възпаление. Необходимо е да се мисли за астмата, за да се постави навреме диагнозата, а след това инхалаторите да се използват редовно. Дори за пациентите с тежка астма вече има решение, което да предотврати употребата на орални кортикостероиди – съвременните биологични препарати, които са достъпни за пациентите в България.“

 

Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. По данни на организацията повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи свързани със заболяването в световен мащаб през 2016 г. са 417 918. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, а астматичните пристъпи при децата са водеща причина за хоспитализации и търсене на спешна помощ. Тревожната статистика дава основание на медиците по цял свят да напомнят - въпреки че астмата не може да бъде излекувана, тя може да се контролира, за да се намалят и предотвратят пристъпите на астмата.

 

Повече информация за астмата може да бъде открита на здравния сайт на АстраЗенека България - https://azcare.bg/news/na-5-may-se-otbelyazva-svetovniyat-den-na-astmata.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития