Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

В “ Света Екатерина“ извършиха уникална едноетапна операция на сърдечно-съдов проблем и туморно образувание
Прочетена: 62 пъти
Снимка: Pixabay.com

В УМБАЛ “Света Екатерина“ извършиха уникална едноетапна операция на сърдечно-съдов проблем и туморно образувание, съобщават от лечебното заведение.

 

Пациентът е на 73 години. Той постъпва по спешност в болницата със значима аневризма на коремната аорта с размери 10/8.5 см и данни от комптърно-томографско изследване за изтъняване на стената и непосредствена заплаха от руптуриране (спукване). При извършената коронарография се установява и триклонова коронарна болест на сърцето, показана за хирургично лечение. От направената колоноскопия се установява туморен процес на границата колон-сигма с хистологични данни от биопсията за злокачественост.

 

На разширен лекарски консилиум се взема решение на един етап (едномоментно) да се оперират аневризмата и тумора, а на втори етап да се извърши хирургичната реваскуларизация на сърцето.

 

Операцията с продължителност шест часа е извършена от смесен екип – сърдечно-съдов, под ръководството на директора на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, и коремен, ръководен от проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

 

Аневризмата е премахната успешно и заместена с протеза, а след отстраняване на тумора чревният пасаж е възстановен по естествен път. Болният на втория ден след операцията е изведен от реанимацията, раздвижен и с възстановен чревен пасаж.

 

На втори етап на лечението след месец ще се извърши аортно-коронарен байпас по повод диагностицираните стеснения на коронарните съдове.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития