Галерия - Фото

В Стара Загора чупиха цигари в Световния ден на сърцето
Прочетена: 122 пъти

Едва дузина старозагорски пушачи събраха воля да се разделят с поне 1 от цигарите си, които щяха да изпушат днес – 29 септември, Световния ден на сърцето. 12-те смелчаци ритуално пречупиха по цигара и я пуснаха в специална урна като първа стъпка към отказване от тютюнопушенето. И се съгласиха с поговорката, че всяка цигара е пирон в сърцето на пушача. Други десетина пушачи обаче категорично отказаха да се лишат дори от една своя цигара, но признаха, че мислят по въпроса да ги откажат.

 

Кампанията „Счупи цигара – спаси сърце“ е инициатива на медиците от болница „Тракия“. В продължение на няколко часа медицински сестри от здравното заведение измериха кръвното налягане на над 100 граждани и гости на Града на липите. Повечето от тях категорично заявиха че не употребяват тютюн или че вече са отказали цигарите. Те получиха и листовки за Световния ден на сърцето с информация за това що е то високо и ниско кръвно налягане, как се измерва то, кои са рисковите фактори, които най-често водят до сърдечни заболявания, както и данни от ужасяващата статистика на Националния статистически институт (НСИ), че в България смъртта на всеки 2-ма от 3-ма починали е причинена от сърдечно-съдово заболяване – инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, исхемична болест на сърцето.

 

"За да поддържаме сърцата си здрави, трябва да забравим цигарите, да не прекаляваме с алкохола, да се движим повече, да измерваме редовно кръвното налягане, кръвната захар и холестерола си, да контролираме теглото си и да се храним рационално. Опазването на нашето сърце е мисия на самите нас", заяви кардиологът д-р Борислав Борисов, началник на Кардиологично онделение в болницата и прикани своите съграждани да помислят за здравето на сърцата си не само в Световния ден на сърцето.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития