Новини - В медиите

В. „Стандарт“: Учениците ни първи по пиене, пушене и секс
Прочетена: 304 пъти

България е в топ 10 на печалната класация за тормоз в училище. Това пише в днешния си брой в. „Стандарт“, като се позовава на международно изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст- 2013/2014 г.". За него разказва обяви доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

 

Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4796 ученици от V, VII и IX клас в 163 училища. Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст. Българчетата, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи, са най-малко спрямо всички участници в изследването.

 

36,8 на сто от нашите деца се оплакват от изнервеност и раздразнителност, а всеки трети от лошо настроение.

 

2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище показват данни от статистика на МОН за 2016 г. 1493 са случаите на кибертормоз.

 

Изданието допълва, че българчетата са категорични лидери в още една "срамна" класация според международното изследване. Те заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. По този показател България заема второ място в класацията след Гренландия.

 

Нашенчетата са на първо място и в класацията по употреба на бира - поне веднъж седмично. 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата на тази възраст, както и 27% от 15-годишните момчета и 12% от момичетата посягат към халбите често.

„Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14-15-годишна възраст“, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Стандарт“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития