Новини - България

В София вече има линейка за недоносени бебета
Прочетена: 1227 пъти

Първата линейка, специално оборудвана за транспорт на недоносени бебета у нас, днес беше предоставена като дарение от AptaClub на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

 

Специализираният автомобил струва 75 000 лв. и е оборудван с фиксиран кувьоз, апарат за обдишване и резервна кислородна бутилка. 

"Всички транспорти на недоносени бебета, които са се налагали досега, са се осъществявали с нормалните линейки на "Спешна помощ“ и всъщност за първи път имаме специализирана кола за транспорт само на недоносени деца", посочи заместник- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БНР.

Първоначално линейката ще се ползва в София-град и София-област, но при нужда ще обслужва и други райони на страната. С нея ще пътуват предимно лекарите от болниците, но се предвижда колегите им от Спешна помощ да бъдат допълнително обучени за целта.

"Един от най-големите и сериозни проблеми за недоносените бебета е транспортът на новородените от една болница в друга – всеки го извършва, както може. Изключително съм щастлива, че и този проблем намери решение и първата линейка за недоносени бебета е факт", сподели националният консултант по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева.

Статистиката сочи, че всяко десето дете в България се ражда недоносено. Преждевременно родените деца имат нужда от специални медицински грижи и проследяване от широк спектър специалисти – невролог, кардиолог, ортопед, офталмолог, УНГ, пулмолог и други.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития