Новини - България

В София отвори врати първият в България Дневен център за деца и лица с епилепсия
Прочетена: 296 пъти
Снимки: "Фейсбук" - Дневният център преди и след ремонта

В София отвори врати първият в България Дневен център за деца и лица с епилепсия. Той е плод на многогодишната и последователна активна дейност на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ), както и на подкрепата на многобройни дарители, институции, организации и доброволци.

 

В центъра, който носи името „Безброй чудеса“, ще се полагат грижа за около 40 деца и младежи с тежка форма на болестта. Те ще получават индивидуална терапия и групови терапия-психосоциална рехабилитация, която дава възможност за различни умения, да се справят и извън центъра, и в живота.

 

Центърът се намира на партерния етаж в централната градска част на столицата – точно до Центъра за спешна медицинска помощ – София град. Той е на площ от около 200 кв. м.  и е предоставен за безвъзмездно ползване преди около 3 години от Столична община.

 

Центърът разполага със стая за арт терапия, рисуване и работилница за изработване на различни сувенири и предмети на изкуството, стая за рехабилитация, компютърна зала (предстои да се осигурят компютрите), стая за игри и отдих, стая за терапии с логопед и психолог, кухненско помещение, 1 баня и 2 тоалетни. А за децата и младежите ще са ангажирани около 15 души.

 

По данни на АРДЕ в България има около 75 000 души с епилепсия, от които около 30 000 са деца.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития