Новини - В медиите

В. "Сега": Здравните карти за ЕС може да важат само 6 месеца
Прочетена: 425 пъти

Европейската здравна карта, която осигурява безплатно спешно лечение, може да важи вече само 6 месеца, а не както в момента - 1 година, пише в днешния си брой в. "Сега".

 

Промяната се обмисля в здравната каса като вариант да се редуцират разходите на НЗОК за лечение в чужбина, става ясно от стенограма от заседание на надзорния съвет.

 

Около 3% от разходите на касата за лечение по европейска карта са за неосигурени, сочат данните, представени от експертите пред надзорниците. Идеята на европейската здравна карта е да гарантира пред лечебните заведения в ЕС, че пациентът е плащал вноските си у нас, осигурен е и съответно българската здравна каса ще плати лечението.

 

Картата се ползва за спешно и неотложно лечение, като какво е спешно и неотложно се преценява на място в чуждата клиника. Има обаче българи, които живеят в чужбина, но по една или друга причина не плащат осигуровки там. Те идват у нас, плащат си със задна дата дължимите вноски към НЗОК и си издават картата, която важи една година. След това спират да плащат, но ползват лечение с картата, въпреки че след третия месец от издаването й те са вече неосигурени. НЗОК обаче няма право да откаже да възстанови разходите на чуждата клиника. Здравната каса не може и да задължи приемащата болница да провери актуалния осигурителен статус на пациента у нас.

 

Затова и от касата предлагат валидността на европейската здравна карта да падне на 6 месеца. Надзорът още не е гласувал окончателно решение, след което да се предложи и нужната законова промяна. Друга идея на касата е да се иска помощ от държавния бюджет.

 

Последните изнесени данни към май месец бяха за 175 млн. лв. дългове на здравната каса към болници в Европейския съюз. 60-70 на сто от тях са по линия на европейската здравна карта. Касата не може да ги покрива и тази година плаща само стари задължения, по които са започнали да текат лихви.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития