Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

в. "Сега": С лоши резултати и обхват здравната ни система пак е на дъното в Европа
Прочетена: 126 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Българската здравна система от години оре дъното на всякакви класации. Тя е неефективна, враждебна към пациентите, несправедлива, извратена и с тотално изопачени приоритети. Ето поредните доказателства, които за съжаление служат единствено за сведение на управляващите. Тях, както и шепа директори и собственици на лечебни заведения, дъното ги устройва. Това пише в днешния си брой в. "Сега".

 

Според авторитетното проучване Индекс на европейския здравен потребител през 2018 г. България е на 31-во място от 35 държави в Европа, като в сравнение с 2016 и 2017 г. бележи напредък с 2 места. Зад нас са Полша, Унгария, Румъния и Албания, което пък значи, че Северна Македония, Черна гора и Сърбия са пред България. От години обясненията на авторите на изследването - шведската компания Health Consumer Powerhouse, за страната ни са лаконични и повтарящи се, тъй като нищо в показателите на страната ни и съответно в представянето й спрямо другите не се променя. Единственото постижение на страната ни е било през 2012-2013 г., когато анкетираните пациентски организации у нас са дали висока оценка по показателя "Достъпност" на здравната система. Данните се проверяват и от изследователите и се потвърждават през годините. Това - лесният и бърз достъп до болница и личен лекар, като цяло е единственото, което държи България на не последно място. През 2018 г. обаче страната ни губи точки по показателите "Резултати" и "Обхват на осигурените услуги" и с 2-3 изключения не може да се похвали с нищо.

 

Изследването се провежда от 2005 г. насам. То проучва здравните системи в Европа с помощта на публични статистически данни, анкети на пациенти и независими изследвания, като акцентът е върху потребителя, т.е. доколко системата е добра за него. Индексът се базира на 6 основни показателя - права на пациентите, достъп до лечение, резултати от лечението, превенция на болести, обхват на здравната система и осигуряване на лекарства. Индексът отчита и особено драматични за нашата система показатели като плащания от джоба на пациентите.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "Сега".

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития