Новини - В медиите

в. "Сега": МЗ и НЗОК са осъдени да платят 100 000 лв. за отказ за лечение в чужбина
Прочетена: 927 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на здравеопазването и здравната каса са осъдени да платят 100 000 лв. обезщетение на родителите на дете, на което е отказано лечение в чужбина, пише в днешния си брой в. "Сега". Решението е на Пловдивския административен съд, който е гледал делото повторно. Преди 3 години друг състав на съда също осъди министерството и съществуващия тогава Фонд за лечение на деца да обезщетят родителите, но решението беше отменено от Върховния административен съд. При повторното разглеждане на делото магистратите приеха, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която е правоприемник на закрития Фонд за лечение на деца.

 

През 2008 г. детето е било диагностицирано с остра лимфобластна левкемия, когато е било на година и половина. Лекувано е в България, постигната е ремисия, но болестта рецидивира. Започва нова химиотерапия, като целта е последваща трансплантация на стволови клетки, като донор е сестрата на детето. Родителите кандидатстват пред Фонда за лечение на деца през 2011 г. за лечение извън България, но им е отказано, тъй като фондът е счел, че след като има осигурен донор, лечението може да се извърши у нас. Семейството започва дарителска кампания и заминава за Италия, но детето умира през 2012 г.

 

Родителите подават жалба в Комисията за защита от дискриминация и тя решава, че дискриминация има, тъй като фондът е пратил друго дете със същата диагноза в чужбина, тъй като то е нямало фамилно съвместим донор и е счетено, че трансплантацията у нас би била рискова. Затова фондът праща другото дете в чужди клиники с по-голям опит. Според КЗД това представлява дискриминация по признак "лично положение".

 

Съдът потвърждава решението на комисията, което също така гласи, че Министерството на здравеопазването е трябвало да създаде условия за повишаване качеството на лечението на децата с онкохематологични заболявания у нас.


Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Сега".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития